Araç Klimaları Neden Arızalanır? Çözümleri Nelerdir?

Araç Klimaları Neden Arızalanır? Çözümleri Nelerdir?

Birçok araç parçası gibi araç klimaları da yeterli bakım ve temizlik yapılmadığında arızalanır. Peki bu arıza durumları nasıl meydana gelir, arızaların çözümleri nelerdir?

Araç Kliması Neden Soğutmaz?

Klima çalışıyor ama soğutmuyorsa klima gazı eksilmiş olabilir. “Arabanın klima gazının bittiği nası anlaşılır?” sorusunun cevabını ise kompresörde aramalısınız. Kompresör çalıştığı halde klima soğutmuyorsa ya da çok az soğutuyorsa klima gazı azalmış ya da bitmiştir. Aracınızı teknik servise götürerek klima gazı doldurtabilirsiniz.

Peki, klima gaz kaçağı nasıl anlaşılır? Klima gazı kısa sürede bitiyorsa kaçak vardır. Teknik servislerde klima kaçak testi yaptırıp sızdırmazlık elemanlarını kontrol ettirmelisiniz.

Kompresör çalıştığı halde klima soğutmuyorsa klima fanı bozulmuş olabilir. Klimanın fan hızını tüm seviyelerde arttırarak çalıştırın. Problem yoksa polen filtresi tıkanmış ya da havalandırma kutusu (hava yönlendirme klapelerinin olduğu bölüm) arızalanmış olabilir. Klapeler, yani açılıp kapanan supaplar, elektrik motoru tarafından döndürülür. Bu motorlar arızalanmış olabilir. Bazı durumlarda sadece ayakların olduğu bölüme hava verme ya da sıcak yerine soğuk hava üfleme gibi arızalar görülebilir. Bu tip durumlarda yetkili servis tarafından işlem yapılması gerekir.

Polen Filtresi Nedir, Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Dışarıdan içeriye polen, toz, sanayi dumanı, bitki sporları gibi maddeleri tutarak alerjik reaksiyonlardan ve kirli havadan korunmamızı sağlayan klima parçası, polen filtresi olarak adlandırılır. Yılda iki kez ya da 10.000-15.000 km’lerde bir değiştirilmesi önerilir. Eğer aracınızı çok tozlu /polenli yollarda kullanıyorsanız filtrenin değişimini daha kısa sürelerde yapmanız gerekir.

Klima Neden Sürekli Çalışır?

Klima kompresör rölesi bozulup açık pozisyonda kalmış olabilir. Ya da klimayı kapatmaya yarayan tuşta tıkanıklık/bozukluk olmuştur. Tuş kısmında müdahale edip düzeltemeyeceğiniz bir bozukluk varsa size yine servisin yolu görünmüş demektir.

Klima Radyatörü Neden Temizlenmeli?

Bu konuya “Klima radyatörü ne işe yarar?” sorusunun cevabı ile başlamak daha mantıklı. Radyatör, sıcak suyu motordan alır, soğutur ve geri gönderir. Suyun belli bir sıcaklığın üzerinde olması, motor parçalarının düzgün çalışması için gereklidir.

Radyatörün üzerinde birikmiş toz, ölü sinek gibi maddeler varsa klima düzgün çalışmaz.

Klima Bakımı Nasıl Yapılır?

  • 6 ayda bir klima gazı seviyesini ölçtürün.
  • Klima arızalarında herhangi bir yere değil, yetkili servise başvurun.
  • Kış da olsa klimayı ayda bir kez 10-15 dakika çalıştırın ki sistem kapanmasın.
  • Klima gazı değişiminde sistem elemanlarıyla uyumlu olmayan gazları kullanmayın.
  • Klima dezenfektanı ya da oto klima temizleme köpüğü/spreyi gibi ürünleri, üzerlerinde yazılı olan talimatlara göre kullanın.

Oto Klimasını Çalıştırırken Bunlara Dikkat Edin

  • Motoru açıp ısıtmadan klimayı çalıştırmayın.
  • Klima açıkken kalorifer düğmesinin soğukta olmasına dikkat edin.
  • Klimayı bir anda yüksek devirde çalıştırmayın. Düşük devirde çalıştırın, ihtiyacınıza göre sonradan yükseltin.