Kişi Takip Sistemi

Kişi Takip Sistemi

Kişi takip sistemi diğer bir adı ile personel takip sistemi son yıllarda ilgi çekmektedir. Takip etmek istediğiniz kişi oğlunuz, eşiniz veya çalışan personeliniz olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken takip işleminin ne kadar süre ve hassasiyette yapılması gerektiğidiir.

Hassasiyet başlığı ile başlayalım isterseniz, takip işlemi 2 tür yapılabilmektedir. GSM ve GPS ile yapılan takip işlemi cihazın çalışma süresini de sınırlayacaktır.

GSM ile yapıldığını varsayarsak GSM – LBS özelliği ile cihaz çalışacak ve  enerji tüketimi çok az olacaktır. LBS’ nin açılımı “Location Based Service”dir. Bu sistem ile baz istasyonlarının yerlerinin bilinmesi ve GSM telefonun baz istasyonlarına yakınlığına göre  telefonun yaklaşık 500 metrelik bir yarıçap içindeki yerini kolaylıkla harita üzerinde görebilmekteyiz.

Bu sistem pil ömrünün uzun süreler canlı kalmasını sağlamaktadır.

GPS yönteminde ise GSM – LBS yönteminden çok daha hassas konum görmek mümkündür, tabi bunun dezavantajı da pil ömrünün çok kısa olmasıdır. GPS modemler yüksek enerji ihtiyacı bulunan modüllerdir. GPS modemler sürekli çalıştığında 100 mA’e kadar akım tüketebilirler ve takibi de bu bağlı olan cihazın pil ömrünü olumsuz etkilemektedir.

Pil ömrünün etkilenmemesi için bazı takip cihazları hareket algılanmadığın da uyku moduna geçmektedirler. Bazı cihazlar ise hareket algılandıktan sonra veri yollama sıklığına göre GSM ve GPS modemleri kapatarak pil ömrünü uzatma yoluna gitmektedirler.

Henüz dünyada küçük boyutlarda 1 hafta pil gereksinimi olmadan takip işlemi yapan son kullanıcıya yönelik cihazlar üretilmemiştir. Şu an için sürekli kullanımda en fazla 36 saat çalışabilen ve son kullanıcın hizmetine sunulmuş cihazlar mevcuttur.

Eğer bir takip cihazı alacaksanız en uzun pil ömrü sizin için önemli bir kriter olacaktır.

Kişisel takip cihazları pazarı ülkemizde henüz tam olarak yerini bulamamıştır. Aslında önemli bir konu olan bu sektör gerek maliyetlerin yüksekliği gerekse satıcıların insafsız fiyat politikalarından dolayı son kullanıcı ile buluşamamıştır.

A-Smart ilerleyen aylarda son kullanıcıya hitap edecek uygun fiyatlarda cihazlar ile sektörde bu alandaki yüksek fiyat politikasını kıracaktır.